İstanbul Cemaat ve Topluluklar Köşk ve Kasırlar Osmanlı yapıları

Kamondo Ailesi ve Kamondo Merdivenleri 

Kamondo Merdivenleri, İstanbul’un Galata semtindeki Bankalar Caddesi ile Banker Sokağı’nı birleştiren art nouveau üslûbunda merdivenlerin adı olup, 19. yüzyılda Banker Sokağı’nın Kamondo Sokağı olarak bilindiği günlerde önemli banker ailelerinden biri olan Kamondo Ailesinden Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılmıştı. 

Kamondo Ailesi

Önemli Sefarad Yahudilerinden Kamondo ailesi Avusturyalıların 1798’de Venedik’i ele geçirmesinden sonra İstanbul’un Galata semtinde yerleşmiş, birkaç yıl sonra da 1802’de finans alanında faaliyet göstermek için Isaac Camondo & Cie adlı kendi bankalarını kurmuşlardır. Bankanın kurucusu Isaac Kamondo 1832’de öldükten sonra kardeşi Abraham Salomon Kamondo bankayı devralmıştır. 1863’te Osmanlı Bankası (Imperial Ottoman Bank) kurulana kadar, imparatorluğun en önemli bankeri olarak hizmet etmiştir. Kamondolar, Venedik’e sağladığı mali yardım ile Avusturya kontrolünden kurtulmalarına yardım etmiştir. Bu katkılarından dolayı 1870’de İtalya Kralı II. Victor Emmanuel tarafından asalet unvanı verilerek ödüllendirilmişlerdir. Abraham üç yıl sonra Paris’te ölmüşse de vasiyetine uygun olarak naaşı İstanbul’da getirilerek Hasköy Yahudi Mezarlığı’na defnedilmiştir. Bununla birlikte iki torunu Paris’teki bankacılık işlerini büyütmeyi başarmıştır. Torunlardan Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusunda subay olan Nissim de Camondo bir hava bombardımanı sırasında ölürken, sosyalist fikirleriyle tanınan kızkardeşi Béatrice de Camondo (Reinach) İkinci Dünya Savaşı sırasında sürgün edildiği Auschwitz Toplama Kampı’nda iki çocuğuyla birlikte ölünce ailenin soyu kurumuştur. 

Kamondo Merdivenleri

Sonradan halk tarafından Aşıklar Merdiveni olarak da adlandırılan Kamondo Merdivenleri 1870 ve 1880 yılları arasında Abraham Kamondo’nun Avusturya Lisesi’ne gitmek için uzun bir yol katetmek zorunda kalan torunlarının eve rahatça varabilmesi için inşa ettirilmiştir. Merdivenlerin döner formda ve iki parça haline tasarlanmış olmasının nedeni birisinin düşüp yuvarlanma ihtimaline karşın fazla yol almadan durabilmesini sağlamaktır. 

İstanbul, Kasımpaşa’daki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Osmanlı Şubesi. Abdullah frères tarafından 1880-1893 yılları arasında çekilmiş

Diğer Yapılar

Dönemin ünlü mimarlarından Sarkis Balyan tarafından tasarlanıp, halk arasında Kamondo Sarayı olarak bilinen ailenin Kasımpaşa’daki sahil konağı 1865-1869 arasında inşa edilmiş olup, günümüzde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı karargahı olarak hizmet vermektedir. Kamondo ailesi ayrıca Galata’da her ikisi de Kamondo Apartmanı olarak adlandırılan iki tarihi apartman inşa etmiş olup, bunların eskisi 1861-1868 yılları arasında Serdar-ı Ekrem Caddesi’nde Galata Kulesi’nin yanında yenisi ise 1881 yılında Felek Sokak ile Hacı Ali Sokak arasındaki köşede inşa edilmişti.